Mitä aromaterapia on ja miten eteeriset öljyt liittyy siihen?

Aromaterapia on täysin luonnollinen hoitomuoto, joka hyödyntää muun muassa eteerisiä öljyjä parantamaan henkistä ja fyysistä terveyttä. Eteerisiä öljyjä on käytetty tuhansien vuosien ajan eri kulttuureissa ympäri maailmaa. Nykyään aromaterapiaa käytetään laajalti erilaisiin vaivoihin, kuten stressiin, ahdistukseen, unettomuuteen, kipuihin ja jopa ihonhoitoon.

 

Eteeriset öljyt ovat kasvien uutteita, jotka on saatu höyrytislauksella. Öljyt sisältävät kasvin voimakkaimmat yhdisteet, jotka antavat niille niiden ainutlaatuisen aromin ja terapeuttiset ominaisuudet. Eteerisiä öljyjä käytetään aromaterapiassa tuoksuttamalla niitä diffuusorilla tai lisäämällä ne kylpyveteen, hierontaöljyyn tai voiteisiin.

 

Aromaterapian perusajatus on, että eteeriset öljyt vaikuttavat kehoon ja mielialaan tuoksujen ja iholle levitettyjen öljyjen kautta. Erilaiset eteeriset öljyt vaikuttavat eri tavoin. Esimerkiksi laventeliöljy tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan, kun taas sitruunaöljyä käytetään usein piristävänä aineena. Eteeriset öljyt voivat myös auttaa vähentämään stressiä, parantamaan unenlaatua, vähentämään kipua ja tulehdusta sekä edistämään haavan paranemista.

 

Aromaterapia tai englanninkieliseltä nimitykseltään Aromatherapy toimii yleisesti lisähoitona erilaisiin sairauksiin ja vaivoihin. Esimerkiksi eteerisiä öljyjä käytetään usein lievittämään migreeniä tai päänsärkyä, vähentämään stressiä ja ahdistusta, edistämään ruoansulatusta ja ruokahalua sekä helpottamaan hengitystietulehduksia.

 

Mitä eteeriset öljyt ovat?

 

Eteeriset öljyt ovat kasveista saatavia haihtuvia öljyjä, jotka ovat voimakkaasti tuoksuvia ja sisältävät monia kasvin hyödyllisiä yhdisteitä. Nämä öljyt ovat kasvin “sielu” ja auttavat sitä kasvamaan, suojelemaan itseään ja houkuttelemaan pölyttäjiä.

 

Eteerisiä öljyjä käytetään laajalti aromaterapiassa, hieronnoissa, kylpytuotteissa, kosmetiikassa ja jopa ruoanlaitossa. Hyviä tuotteita aromaterapian näkökulmasta löydät täältä: https://www.notino.fi/. Eteeriset öljyt voivat auttaa lievittämään stressiä, vähentämään kipua ja tulehdusta, parantamaan ihon laatua ja jopa auttamaan unettomuuteen. Eteeriset öljyt ovat niin monipuolisia, että niitä voi käyttää monilla eri tavoilla.

 

Eteeristen öljyjen tuoksu on voimakas, koska öljyt sisältävät kasvin tuoksuja aiheuttavia yhdisteitä. Nämä yhdisteet vaikuttavat ihmisen aivoihin, mikä voi auttaa parantamaan mielialaa ja vähentämään stressiä. Esimerkiksi laventeliöljyä käytetään usein rentouttavana aineena, kun taas piparminttuöljyä käytetään piristävänä aineena.

 

Eteeriset öljyt ovat myös hyödyllisiä ihonhoidossa. Ne voivat auttaa parantamaan ihon laatua, vähentämään tulehdusta ja jopa auttamaan aknen hoidossa. Esimerkiksi teepuuöljyä käytetään usein aknen hoitoon, kun taas ruusuöljyä käytetään usein ihon kosteuttamiseen ja rauhoittamiseen.

 

Miten eteeriset öljyt voivat vaikuttaa unenlaatuun?

Unen laatu on tärkeä osa terveyttä ja hyvinvointia, mutta monilla meistä on vaikeuksia nukahtaa tai nukkua riittävästi. Unettomuus voi johtua monista tekijöistä, kuten stressistä, kivusta tai ympäristötekijöistä, kuten melusta tai valosta. Onneksi eteeriset öljyt voivat olla hyödyllisiä unen laadun parantamisessa.

 

Eteeriset öljyt voivat auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan, mikä puolestaan ​​voi parantaa unen laatua. Niiden tuoksu voi auttaa rauhoittamaan mieltä ja kehoa, jolloin on helpompi rentoutua ja nukahtaa. Lisäksi jotkut eteeriset öljyt, kuten laventeliöljy, voivat vähentää ahdistusta ja stressiä, mikä voi auttaa unen laadun parantamisessa.

 

Laventeliöljy on yksi parhaiten tutkituista eteerisistä öljyistä unen parantamisessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että laventeliöljyn tuoksu auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, mikä puolestaan ​​voi parantaa unen laatua. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, jotka käyttivät laventeliöljyä ennen nukkumaanmenoa, nukkuivat paremmin ja kokivat vähemmän heräilyjä yöllä verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet sitä.

 

Muita eteerisiä öljyjä, jotka voivat auttaa parantamaan unen laatua, ovat esimerkiksi kamomilla, ylang-ylang, bergamotti ja santelipuu. Kamomillaöljy on erityisen hyödyllinen, koska se auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan, mikä voi auttaa parantamaan unen laatua. Ylang-ylang-öljyä pidetään myös rauhoittavana aineena, joka auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan.